התפקיד המסורתי של אג"ח במרבית תיקי ההשקעות של רובנו הוא תשואה יציבה לאורך זמן, הקטנת התנודתיות ואיזון הסיכון ממוצרים אחרים כמו מניות.
לאג"ח, להבדיל ממניות יש תקרה, כלומר אג"ח לא יכול לעלות ללא הגבלה כתלות בהצלחת החברה כמו מניה אלא הוא מוגבל בתשואה מסוימת. בתקופה האחרונה עקב עליות משמעותיות בשערי האג"ח התשואה הנומינלית נמוכה מאוד. ואם נתחשב באינפלציה נראה שהתשואה הריאלית בהשקעה באג"ח כיום היא שלילית.
מה התשואות הגלומות באג"ח:
תופעה זו היא לא רק בישראל אלא בעולם כולו, מצ"ב דוגמאות לתשואה באגח"ים נכון ל 12/07/21: אגח שקלי ממשלת ישראל 5 שנים- 0.42% אגח שקלי ממשלת ישראל 10 שנים- 1.05% אגח שקלי ממשלת ארהב 10 שנים- 1.35% אגח שקלי ממשלת גרמניה 10 שנים- 0.3%- מדד תל בונד 60 – 0.31%- מדד תל בונד תשואות – 0.3% מדד תל בנוד צמודות – 0.27%-
ניתן לראות שאחזקת אגח של ממשלת ישראל ל 10 שנים תניב בממוצע 1.05% לשנה ובניכוי האינפלציה כנראה שאפס תשואה.
בעקבות הקורונה והשינויים המשמעותיים שהיו בשנה וחצי האחרונות ישנה ציפייה לעלייה באינפלציה שנובעת בעיקר מהזרמת כספים אדירה לשווקי ההון ע"י ממשלות רבות בעולם ויציאה מסגרים שהיו בעולם. ולכן גם צפויה עלייה בריבית, שעלולה לגרום למכירת אג"ח בהיקף משמעותי.
בתגובה לשינויים שקרו, ולאור הציפיות העתידיות, ניתן לראות המון גופים מוסדיים שהקטינו את אחזקות האג"ח שלהם והגדילו אחזקה במניות, סחורות ונדל"ן והשקעות אלטרנטיביות וזאת למרות התנודתיות הגבוהה בשוק המניות. אופי בניית תיקי השקעות השתנה, לא כדאי לנסות להגן על התיק שלנו מפני ירידות שערים באמצעות אג"ח, אך רצוי לבצע גידור בדרכים אחרות, כמו למשל ע"י השקעה בנדל"ן או מניות דיווידנד או השקעות אלטרנטיביות. כיום המניות נסחרות ברמת מכפילי רווח גבוהים ולכן צריכים להיות זהירים ומחושבים בבניית תיק ההשקעות שלכם.
שורה תחתונה? כמשקיעים, נרצה למזער את החשיפה לסיכון, ולמקסם את תוחלת התשואה ורמת הנזילות בתיק שלנו. מכיוון שלא ניתן להנות מכל העולמות, עלינו למצוא את האיזון הנכון לנו. השקעות אלטרנטיביות מאפשרות לנו להנות מתוחלת תשואה גבוהה בסיכון יחסית נמוך, אך במחיר של ירידה בנזילות. על פי הנתונים והאפשרויות כיום זוהי האלטרנטיבה המשתלמת ביותר כדי לאזן את תיק ההשקעות. השקעה במניות מאפשרת להעלות את תוחלת התשואה ואת הנזילות, אך במחיר של חשיפה לסיכון. השקעה באג"ח מאפשרת נזילות, אך גם ממזערת תשואה וגם חושפת אותנו לסיכון. כל אחד מאיתנו צריך לבחון איפה הוא עומד מבחינת הסיכון, פיזור השקעות, טווח זמן ההשקעה, נזילות ולעשות חושבים איך לעדכן את תיק ההשקעות בצורה אופטימלית שתתאים יותר לצרכים שלכם.
Comments