top of page

איך להשקיע כמו המוסדיים?

בעשור האחרון, משקיעים בארץ ובעולם החלו לבצע השקעות אלטרנטיביות, וזאת כחלק מפיזור השקעות וגיוון תיק הנכסים הכולל. עולם זה היה שייך במשך שנים לגופים המוסדיים הגדולים, לקרנות השקעה פרטיות, חברות ביטוח, בנקים ועוד. אנו רואים מגמה זו כבר מספר עשורים במיוחד ב 2 האוניברסיטאות הגדולות שמנהלות 75-80 מיליארד דולר, אוניברסיטת ייל שמנהלת 30-35 מיליארד דולר ואוניברסיטת הרווארד שמנהלת 40-45 מיליארד דולר.

כאשר בוחנים את תיק ההשקעות שלהם ניתן לראות שגופים אלו הפחיתו סיכון והצליחו לשמור על תשואות גבוהות במשך השנים בצורה עקבית מאד.

קרן ההשקעות של הרווארד קרן ההשקעות הגדולה ביותר היא של אוניברסיטת הרווארד והיא מנוהלת בצורה ברורה מאד שהלכה והשתנה עם השנים ונוטה להגדלה של החלק האלטרנטיבי. נכון להיום התשואה הממוצעת השנתית עומדת על 11-12% ומרבית מנכסיה כ 60-70% הן השקעות אלטרנטיביות כגון נדל"ן, תשתיות, אנרגיה ירוקה, רפואה, קרנות חוב ואשראי, טכנולוגיה, קרנות גידור, קרנות השקעה פרטיות ועוד. מה שעוד מאפיין את השקעות הקרן זה העקביות והתנודתיות הנמוכה, התשואה העודפת שנוצרו בעקבות השקעות ממושכות אלו לאורך השנים ויכולת ניתוח ומחקר מאד גבוהה כאשר קרנות אלו מחזיקות את מנהלי ההשקעות הטובים בעולם.

קרן ההשקעות של אוניברסיטת ייל בדומה להרווארד גם אוניברסיטת ייל צמצמה את ההשקעות הסחירות לאורך השנים ועברה להשקעות אלטרנטיביות, בייל זה החל עוד בשנות ה 80 כאשר מנהל ההשקעות האגדי David F. Swensen מונה למנהל ההשקעות הראשי של הקרן ומאז ועד ל שנת 2008 הקרן לא סיימה שום שנה עם תשואה שלילית. בדומה להרווארד גם ייל שמה דגש בנוסף על השקעות אלטרנטיביות ובשנת 2020 מדיניות ההשקעה כללה 35-45% נכסים אלטרנטיביים.

מאפיין נוסף של השקעות הגופים הגדולים הוא השקעה באנרגיה ירוקה והשקעות סביבתיות ESG, השקעות שלא מזהמות את הסביבה.

יש לציין שהשקעות אלטרנטיביות מגוונות את תיק ההשקעות, מפחיתות תנודתיות ונותנות תשואה עודפת על פני אפיקים דומים אך עדיין גם בהם יש סיכון ויש לבחון אותן בקפידה. בעיה נוספת בהשקעות אלו היא נושא הנזילות ומינימום השקעה גבוה לרוב, לכן אחד מהפתרונות זה שימוש במוצרים אחרים המשלבים השקעות אלטרנטיביות כגון פוליסות חסכון והשקעות אחרות.

תקופה זו שמאתגרת במיוחד לאור העובדה שהיא מאופיינת בריבית נמוכה לאורך המון שנים ובעקבותיה תשואות אג"ח נמוכות, מחייבת חשיבה מחדש על אפיקים ללא קורלציה לשוק ההון ברמות סיכון סבירות עם תשואה עודפת על פני מה התשואות הנמוכות הגלומות באג"ח השונים ולכן יש להקצות אחוז מסוים מתיק ההשקעות שלכם לאפיקים האלטרנטיביים.

שורה תחתונה אם זה טוב למשקיעים הגדולים והטובים בעולם כנראה זה יהיה טוב גם לנו!


Comments


bottom of page